168 dagen, 14 uren geleden

Goede voornemens: Hoe houd je het vol?

Een nieuw jaar, een nieuwe start: Maak jouw 2024 succesvol met behulp van deze tips

Het is weer tijd voor de goede voornemens. Denk hierbij aan het stellen van nieuwe doelen, structuur aanbrengen in je leven en ook gezonder leven door bijvoorbeeld het letten op je voeding en meer beweging. In deze blog delen we tips en ideeën om jouw goede voornemens om te zetten in concrete acties. Hierbij ligt de focus op gezondheid, fitness en het gebruik van planners.

Reflectie en doelstellingen

Om te beginnen… neem eens goed de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar. Wat waren je hoogtepunten en wat waren je leerpunten? Gebruik deze inzichten om je doelen voor het nieuwe jaar te formuleren. Zorg dat je doelstellingen realistisch zijn. Maak ze SMART! (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch & Tijdgebonden)

Beweging en gezondheid

Beschrijf verschillende manieren om je bewegings- en gezondheidsdoelen te bereiken. Denk aan het vinden van een sport die leuk vindt zoals fitness, het opstellen van een trainingsschema, het plannen van gezonde maaltijden en het creëren van een ondersteunend netwerk. Dit kan natuurlijk je familie of vrienden zijn maar je kunt ook denken aan het volgen van inspirerende voorbeelden op social media. Bedenk wie jouw voorbeeld is en kijk of zijn of haar profiel interessant genoeg is om te volgen zodat dit jouw inspireert om je eigen doelen te behalen.

Daarnaast is het ook heel belangrijk om de juiste voeding naar binnen te krijgen. We weten allemaal dat je dagelijks groente en fruit moet eten maar ook, afhankelijk van je doelstellingen, veel eiwitten en de juiste combinatie van gezonde vetten en koolhydraten. Nu kan het zijn dat je niet dagelijks aan de aanbevolen hoeveelheid komt dus hiervoor zijn vitamines & supplementen perfect. Deze haal je bij de G&W of Holland & Barrett. Maar ook de Kruidvat, Etos en Trekpleister kunnen je hierbij helpen.

Structuur en jaarplanners

Om je doelen zo goed mogelijk in beeld te hebben en houden, is het belangrijk om ze op te schrijven. Dit kun je doen in de notities van je telefoon, verschillende apps maar ook gewoon ouderwets op papier. Dat werkt nog steeds het beste.

Planners, agenda’s en kalenders helpen je als reminder en daar kun je steeds op terug kijken. Zorg in het begin van het jaar dat je de meeste doelen al hebt genoteerd. Dit kunnen ook kleine tussendoelen zijn, die zijn juist heel belangrijk om het grotere doel te behalen! Hang ze op of leg het neer waar je dagelijks zicht op hebt. Misschien op de koelkast, op je bureau of op de wc. Het maakt niet uit als je er maar vaak genoeg aan herinnert wordt. Noteer je voortgang, deadlines, je (sub)doelen, to-do lijstjes, maaltijden en vier tussentijds behaalde resultaten. Bij de Bruna, Primera, Action, HEMA en de Kruidvat hebben ze genoeg leuke modellen dus haal snel jouw favoriet in huis!

planners

Praktische tips en motivatie

Alles is moeilijk als je het voor het eerst doet en niet weet waar je moet beginnen. Maar gelukkig is er online zoveel informatie te vinden waardoor je alvast je voorbereidingen kunt treffen. En als de start er eenmaal is dan is het heel belangrijk om je nieuwe schema vol te houden. Vanaf 1 januari zijn de sportscholen weer gevuld met allemaal starters. Je bent echt niet de enige die niet weet waar ze moeten beginnen.

Basic-Fit heeft een app die je gratis kunt downloaden en waarbij je verschillende programma’s kunt volgen. Maak hier zeker gebruik van zodat je er niet als een kip zonder kop bij loopt en je naar huis gaat met een gezonde dosis spierpijn. Of zoek een trainingsmaatje die je motiveert om mee te gaan. Bekijk de lekkerste, gezonde recepten in de AH app en haal direct je boodschappen in huis na je work-out bij de Basic-Fit in Bisonspoor.

Belangrijk hierin is het creëren van een positieve mindset en heb geduld. Het is een proces en hoe vaker je het doet (gezond eten en trainen), hoe meer het in je ritme komt en je er ook van zal genieten. Zeker als je resultaat gaat zien en dan hebben we het niet alleen over fysiek maar ook mentaal. De rest komt vanzelf.

En vooral niet vergeten jezelf te belonen met wat lekkers en dat hoeft niet altijd gezond te zijn.

Op naar een gezond en sportief 2024!